logo-kichevo19

Добре дошли в село Кичево

общ. Аксаково

обл. Варна

Kичево Времето

Добре дошли в село Кичево

общ. Аксаково

обл. Варна

Kичево Времето

Културни и природни забележителности

В селото има създадени много добри традиции в области като образование, читалищна дейност, съхранение на християнството в продължение на 150 години, опазване на околната среда.

Основното училище “Св. Климент Охридски” е основано през 1884 година. Днешната му сграда е построена през 1940-1948 година; обновена и разширена през 1982 година. Днес в него учат 80 деца, тенденцията е към увеличаване броя на учениците. През 2009 год. в училището е извършено обновяване на базата със средства по европейските програми, спечелени с мащабен проект , изготвен от екип на Община Аксаково. В момента училището разполага със 7 класни стаи, 3 кабинета, собствен транспорт, училищен стол, целодневно обучение. Училището в село Кичево е единствено в район от 7 села и естествен център на образованието в североизточната част на община Аксаково. Селото разполага и с много добре обзаведена седмична детска градина, която е собственост на „Българо-германско социално дело“, Варна.

Днес село Кичево се радва на изключителна популярност и интересът към местните терени за застрояване непрекъснато расте. Забележително е, че на 10 км от Варна все още има кътче с кристално чист въздух, прекрасни гори, чиста изворна вода, тишина и спокойствие. Ненапразно туроператори са избрали за екскурзии на своите туристи местности в землището на село Кичево като Беклемето, Колокоча, Гюл Пунар. Там са изградени беседки, в които всеки турист може да си отдъхне на чист въздух.

Родени в Кичево

Иван Добрев (1922), български военен, адмирал, депутат, заместник-министър на отбраната;
Димитър Павлов – бивш министър на отбраната

Религии

Основната религия, която се изповядва, е Православно Християнство.

Изкуство и занаяти

В периода 15-22.12.2014 в заседателната зала на кметство в с. Кичево се проведе изложба “Моето хоби-моят живот” с експонати лично изработени от трудолюбивите жени на селото.